Gdansk

Gdansk regnes som en av Europas vakreste middelalderbyer, til tross for at mesteparten av den historiske gamlebyen ble gjenoppbygd etter andre verdenskrig.

De viktigste severdighetene i Gdansk, befinner seg i Głowne Miasto (Hovedbyen) og Stare Miasto (Gammelbyen).

Byens kirker er verdt et besøk og er for det meste bygd I gotikk. Av interesse er Mariakirken (verdens største mursteinskirke), Dominikanerkirken, St. Jan-kirken, St. Katarina-kirken, St. Peter og Paulus-kirken, Treenighetskirken, og Kongekapellet, hvor sistnevnte bygd I barokkstil

I Gdansk finner man bymurfragmenter fra gotikken med tårn og porter, blant annet Fengselstårnet, Bodporten, Kranporten, Den høye port, Den grønne port og Den gylne port.

Av andre severdigheter kan nevnes hovedbyens gotiske rådhus, det manieristiske store arsenal og Gamlebyens rådhus, det sengotiske Artushovet, og et stort antall murhus med rekonstruerte fasader og karakteristiske bislag, blant annet Det gylne hus og kongehusene.

Av spesiell interesse er også den såkalte Kongeveien, som strekker seg langs Gdańsks representative gate Ulica Długa og dens forlengelse Długi Targ. Kongeveien strekker seg fra Den høye port, gjennom Den gylne port og frem til Den grønne port. Bak Den grønne port strekker den maleriske promenaden Długie Pobrzeże seg langs elven Motława.

Av andre kjente steder kan nevnes Westerplatte og Oliwa, den sistnevnte kjent for sitt katedralkompleks.

Havnen

Havnen har historisk sett vært selve grunnlaget for byens eksistens og vekst. En av de mest fotograferte bygninger er Lastetårnet, en bygning som fra 1300-tallet var en kombinasjon av byport og lastetårn. 

Langs havnekanalen her er det en utrolig livlig og hyggelig sjøpromenade med en mengde kafeer, barer og restauranter med utendørs servering. Sammen med markedsplassen ved rådhuset, er dette et av Gdansks viktigste samlingspunkter.

Shopping

Foruten små butikker i gamlebyen er også Gdansk en moderne turistby, med sine shoppingsenter som tilfredstiller de fleste shoppingfrelste.

Madison

Ligger i gamlebyen. Stort kjøpesenter med alt av butikker.

Manhattan

Middels stort kjøpesenter iden nyere delen av Gdansk. Kort vei fra busstasjonen.
 

Galleria Baltycka

Her bør du beregne god tid. Gigantisk kjøpesenter i 4 etasjer. Ligger i nærheten av busstasjonen i den nyere delen.
 
 

 

Tannbehandling i Gdansk

Artister

Kontakt

SFM Infosider 5440 Mosterhamn 97 58 27 88 - 95 81 57 91 tormodustad@ymail.com